MONIKULTTUURINEN SUOMI

Sanasta monikulttuurisuus on tullut muoti-ilmaisu. Sanaa käytetään usein kun puhutaan maahanmuuttajista. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan omaa kulttuuriaan, uskontojaan ja tapojaan. Halusimme tai ei, muuttaminen esim.työn tai ihmissuhteen perässä vie ihmisiä yhä enemmän yli perinteisten kieli- ja kulttuurirajojen.

Monikulttuurisuus käsitettä olisi tarpeen laajentaa. Pelkästään maahanmuuttajat eivät ole tekemässä maastamme monikulttuurista. Myös perinteinen suomalainen yhteiskunta on muuttunut. Aiemmin opetettiin yleisiä totuuksia ja määrättiin kuinka elää .  Tänä päivänä elämme keskellä monia alakulttuureja. On erilaisia perhemuotoja, yhteisöjä, uskonnollisia suuntauksia. Suomalaisista on tullut monikulttuurisia. Ennen kaikkien oli syötävä samaa ruokaa. Eikä tietenkään hirveästi ollut vaihtoehtoja. Tänä päivänä meillä on koko maailman ruokakulttuuri edessämme. Sieltä voi valita mieleisensä ruokavalion.

Suomalainen monikulttuurisuus on haaste esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Maahanmuuttajien tuoman monikulttuurisuuden lisäksi meillä on suomalaisia lapsia ja  nuoria,  joiden perhetausta on hyvinkin monikulttuurinen. On yksinhuoltajia, on monenlaisia perhemalleja, on tiettyä elämän filosofiaa toteuttavia koteja. Ruokakulttuuri perheissä on hyvinkin toisistaan poikkeava. On lapsia syvästi uskonnollisista perheistä, on ateisteja ja kaikkea siltä väliltä.

On hyväksyttävä, että paluuta vanhaan ei ole. Maailma on muuttunut. On vain kunnioitettava erilaisia tapoja elää ja ajatella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki mitä tapahtuu, pitäisi hyväksyä.  Kaikkien suomalaisten pitää elää maan lakien mukaan. Yhteiskunnan  ongelmien edessä ei saa antautua. Lapsia ja nuoria pitää suojella kaikilta niiltä sairailta ilmiöiltä, joita heidän tietoisuuteen tuodaan lähes päivittäin.

Äärettömästä vapaudesta ja rajattomuudesta on tullut myös taakka. Välinpitämättömyys ja ajattelemattomuus ovat vitsauksemme.  Ei pidäkään sotkea monikulttuurisuutta rajattomuuteen ja yhteiskuntamme sairaisiin lieveilmiöihin. Meidän tulee edelleenkin noudattaa ja kehittää elämäämme arvojemme pohjalta. Ne ovat muuttumattomia. On kuitenkin  monenlaisia tapoja elää ja nähdä maailmaa. Perinteisiä arvoja  ja hyvää elämää voi noudattaa monella tavalla.

Loppuun ripaus paikallisia asioita: 9.11. 2011 kaupunginvaltuusto äänesti kuntaliitoksesta.  27 valtuutettua kannatti  monikuntaliitosta,  jossa  siis olisi Siuntio mukana.  24 valtuutettua halusi pudottaa Siuntion pois valmistelusta.  Demokratiassa enemmistö voittaa, niin tietysti pitääkin. Muistaen kuitenkin valtuuston kokouksen, on pakko muistuttaa, että asiasta käytiin harvinaisen tiukka vääntö ja keskustelu. 

Jälkiviisaana on tietysti helppo olla.  Tällä kertaa on kuitenkin pakko sanoa, että monelta murheelta olisi säästytty, jos valtuustossa olisi enemmistö ollut jo kokouksessa toisella  kannalla. Ja vielä yksi asia: sählääminen ei ole siuntiolaisten syy. Siuntiolaisilla on edelleenkin oikeus saada palvelut, myös  asialliset terveyspalvelut.