KONTTIKIELTÄ JA OLYMPIALAISIA

Tämän kesän hauskin lukuelämys oli Jukka Ukkolan kolumni Suomen Kuvalehdessä (28/2012).  Kolumnissa haastatellaan setelirahaministeri Jyrki Urpilaista. Otan tähän muutaman lainauksen tekstistä:

Pientä mutta rikasta Suomea syytellään euron hylkäämisestä ja lainakorkojen nostattamisesta Italiassa ja Euroopassa. Miten kommentoitte tätä, setelirahaministeri Jyrki Urpilainen?

  • Kossahan täntti kon ontti koinnissa käntti koikkeuksellisen pontti korhakka äntti kodiasota mentti. Koksi sintti koutisissa untti kolmenee intti koljon pantti korustavaa pentti kootua lantti kolevia ontti korheita vintti.

Siis Suomen ja Hollannin edustajat eivät olleet nukahtaneet eurokokouksessa, kuten etelän medioissa väitetään?

  • Kopsista höntti. Ko mentti kolemme ontti kolleet ontti koisin täntti koreilla hentti koiken kantti koikaa antti.

Tällä linjalla mielikuvituksellinen haastattelu jatkuu, mutta lopulta onneksi kaikki selviää. Siispä, voisitteko Jyrki Urpilainen sanoa lopulta Suomeksi mistä tässä on kysymys.

  • Olkoon menneeksi. Kun kriisikassaa pääomitetaan ERVV:n kautta - mikä ei tietenkään ole kenenkään etu, mutta pienempi paha – Suomi vaatii vakuuksia, joiden substanssi täsmentyy myöhemmin. Jos taas tuen maksu siirtyy EVM:lle , EVM saa velkomusprioriteetin, jota emme hyväksy, ellei IFM määrittele tukiehtoja.  AAA-maiden kanssa vaadimme myös pankkivalvontaa, mutta emme eurobondeja , joskin Hollanti saattaa muuttaa mielensä, jos EKP niin suosittelee, jolloin tietysti meidänkin tulee tarkastella uudelleen jälkimarkkinaoperaatioiden tarkoituksenmukaisuutta suomalaisen veronmaksajan kannalta.

Niinpä niin, kyllä tuossa oli naurussa pitelemistä. Asiahan on tietysti vakava ja siitä on nauru kaukana. Välillä kun kuuntelee ministerien vastauksia asiaan liittyen, kyllähän se aikamoiselta konttikieleltä tuntuu. Turha asiantilasta on kuitenkaan syyttää Jutta Urpilaista tai Jyrki Kataista. Jos syyllisiä näihin sotkuihin jostain halutaan hakea, kyllä silloin katseet suunnattava Paavo Lipposeen ja kumppaneihin. Jutta ja Jyrki on pistetty ikään kuin kuolinpesän hoitajiksi.

Olympialaiset ovat  täysillä menossa. En ole vielä minuuttiakaan uhrannut ajastani niiden seuraamiseen enkä taida hirveästi uhratakaan. Entisenä aktiiviurheilijana, urheilun järjestöelämän toimijana ja innokkaana penkkiurheilijana on todettava, että tuntuu kyllä vahvasti siltä, että olympia-aate on tulossa tiensä päähän. Kaupallisuus, kiellettyjen aineiden käyttö ja valtava urheilun tarjonta saa välillä monet huippu-urheiluun liittyvä asiat tuntumaan vastenmielisiltä.

Kaiken lisäksi olympialaisten järjestäminen on niin järjetön urakka, johon siihenkin liittyy arveluttavia piirteitä. Kaupallisuus jyrää kaiken alleen. Turvajärjestelyihin tulee satsata aivan järjettömiä resursseja.  En taida olla ainoa suomalainen, jonka ajatukset ovat tämän kaltaisia. Saa nähdä mihin koko olympialiike on matkalla.

Kunnallisvaalit lähestyvät. Vasemmistoliitolla on jo reilusti yli 50 ehdokasta. Hyvältä näyttää, mutta onhan Vasemmistoliitto Lohjalla saanutkin paljon aikaiseksi ja näihin asioihin varmasti palataan vielä syksyn mittaan.