Eläkekatto

Hannu Makkonen
Rehtori
Lohjan Kaupunginvaluutettu
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Vasemmistoliiton Lohjan osaston puheenjohtaja

Maassamme on paljon asioita ja lakeja, joita pidetään itsestään selvyyksinä. Maan hallitus ei ole kovin aktiivinen muuttamaan varsinkaan niitä asioita, joissa puututaan suurituloisten etuuksiin. Eipä tietenkään, onhan etenkin kokoomus perinteisesti puolustanut rahakkaiden etuja!

Aina välillä kuuluu kansan syvistä riveistä järkeviä aloitteita ja ajatuksia, joita olisi syytä tutkia tarkkaan. Siispä ehdotan Suomeen eläkekattoa. Siis tiettyä kattosummaa, jonka yli eläke ei voisi olla. Tämä ajatukseni ei ole länsi-eurooppalaisittain ollenkaan uusi. Monissa maissa on valtion eläkekatto. Esimerkiksi Ruotsissa eläkkeen perusteena oleva yläraja, siis summa, josta eläkkeen suuruus lasketaan, on 3000 euroa. Ranskassa se on 2859 euroa, Saksassa 5600 euroa, Britanniassa 3669 euroa, jne. Jottei minua nyt ajatuksineni heti syytettäisi sosialismista, totean vielä, että kapitalismin ihmemaassa USA:ssa, eläkekatto on 6717 euroa.

Siis mikä nyt neuvoksi? Olisiko lainsäätäjien hyvä tutustua asiaan. En kuitenkaan usko, että asiaan saadaan muutosta niin kauan kuin meillä on hallitus, joka ei uskalla puuttua tällaisiin asioihin! Mutta koska elämä voi muuttua, eikä kokoomuslainenkaan hegemonia voi olla ikuista, esitän vielä perusteluja eläkekatolle. Sitä paitsi eläkekattoa voisi laajentaa koskemaan kaikkia eläkkeitä.

Kun ihmisen työura on tehty ja hän jää eläkkeelle, minun logiikan ja moraalin mukaan jokaisen työ on ollut arvokasta. Kaikki ovat rakentaneet yhteiskuntaamme omalla tavallaan, omien kykyjensä ja voimiensa mukaan. Eikö se olisi oikeudenmukaista, että kun eläkkeen aika koittaa, arvostettaisiin tehtyä työtä tasaisemmin. Eikö olisikin oikein, että jättäisimme ylisuuret eläkkeet maksamatta.

Luulisin, että useimmat heistä , jotka saavat tai ovat saamassa hyvin suuria eläkkeitä, omistavat runsaasti omaisuutta, jonka ovat elämänsä varrella hankkineet. Onkin kohtuutonta, että eläke voi olla jopa kymmeniä tuhansia euroja. Olen varma, että esim. 4000 euron eläkkeellä työuransa aikana hyvin tienanneet ja omaisuuden keränneet pärjäisivät varsin kohtuullisesti. Sitä paitsi moni eläkeläinen voi vain uneksia tuollaisesta eläkkeestä. Säästyneille varoille olisi monta hyvää kohdetta. Esimerkiksi kaikkein pienimpiin eläkkeisiin saataisiin korjauksia ja näin yhteiskunta arvostaisi paremmin kaikkia jäseniään heidän työuransa jälkeen.

Paljon puhutaan eläkepommista ja siitä, että vanhusten hoito ei ole kohdallaan. Ei ole rahaa eikä resursseja. Opiskelijatkin ovat usein vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja moni lapsiperhe on vajonnut toimeentulorajojen alle. Mutta miksi ei oikeasti puututa asioihin, joilla tilannetta saataisiin korjattua? Miksi keskustelu jauhaa paikoillaan, eikä uskalleta tehdä avauksia, joilla pystyttäisiin asioihin vaikuttamaan? Eläkekaton määrääminen olisi yksi tällainen avaus ja kohtuullistaisi mielestäni tasapuolisesti eläke-etuudet.

Meillä on Suomessa monia tabuja ja asioita, jotka vaan hyväksytään ilman kritiikkiä. Tulevaisuutemme ja hyvinvointivaltiomme jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että myös tällaisia asioita tuodaan keskustelupöytään.

Hannu Makkonen

Vasemmistoliiton Lohjan osasto puheenjohtaja

Kaupunginvaltuutettu