Menneisyyden aarteita ja tulevaisuuden toiveita

Tiina Liimatainen

Kesäaamut. Herään maalla rauhassa, keitän kahvit ja mietiskelen. Joskus vakavia, mutta usein iloisia asioita. Kaksi kuppia se vaatii. Sitten eväät kassiin ja metsään. Lempiharrastukseni. Metallinetsintälaitteeni ja minä. On kiva kaivella menneitä, sekä maasta että historiankirjoista.

Arkeologia on suuri intohimoni. Olen ollut Museoviraston järjestämillä kaivauksilla. Arvostan, että järjestävät kaivauksia tällaisille amatööreillekin. Kittiskoskella kaivauksilla käteeni tarttui ihme savipalanen, jota innokkaasti esittelin viralliselle kaivausten valvojalle. Se paljastuikin tuhansia vuosia vanhaksi saviruukkupalaseksi. Jos tässä kohtaa meni lukemat punaiselle, asia on helppo tarkistaa, pääsin lehtemme sivulle kuvan kanssa. Se oli se minun ”hetki” historiassa. Sittemmin olen löytänyt vähän kevyempää materiaalia. Pari viikkoa sitten kaksi vanhaa Hartwall-korkkia. Muistatteko, ne revittävät limsapullon korkit, kun avatessa oli välittömästi näpit auki?

Metsä rauhoittaa. Eilen kuitenkin järkytyin. Etsintälaitteeni vaatii kalibrointia. Laite huusi, oli sitten alla käpy tai aavistamani kulta-aarre. On siis aika hellittää. Välittömästi ajatukseni karkaavat maamme touhuihin. Aktiivimalleihin. Olisin valmis tekemään Aktiivimalli III. Otetaan ajatus ja järki mukaan ensi kertaa. Ja kalibroidaan mallit I ja II. Kunnat ja kaupungit pystyvät myös luomaan omia mallejaan tärkeään ennaltaehkäisyyn, mikä säästää rahaa toisessa päässä. Lohjalla työttömyysaste on saatu taittumaan valoisampaan päin. Kaupungin harteille tulevat ”sakkomaksut” ovat vuodessa miljoonia työttömyydestä. Nuorten, kaikkien työllistyminen pitää olla ydinasia sekä yhteiskunnallisesti että poliittisesti. Näin vältetään syrjäytyminen, nostetaan työllisyysastetta ja pidetään hyvinvointivaltion rahoituspohjasta kiinni.

Kaupungilla on hienoja malleja. Nuorisokeskuksen Ohjaamo-hanke. Ohjaamo on valtakunnallisesti mielenkiintoa herättävä malli, johon eri ministeriöt ovat vahvasti sitoutuneet. Hanketta tukee rahallisesti Euroopan sosiaalirahasto, Lohjan kaupunki ja TE-toimistot yhdessä. Taas kerran voin vannoa yhteispalvelun nimeen, asiakasta ei juoksuteta eri luukuille. Löytyy myös kuntouttavaa työtoimintaa eri hankkeiden muodossa. Muitakin toimivia työllistämismuotoja on kehitteillä.

Yrityspuolelle on pystyttävä luomaan ja tarjoamaan kestävä pohja, yhdessä käytettävä paikallisia yrityksiä, niiden tarjoamia palveluita. Ja kun arvostamme julkisia palvelujamme ja niiden työntekijöitä, emme voi mennä kovin harhaan. Kalibroituna tai ei. Kivaa kesää kaikille.

TIINA LIIMATAINEN

Kirjoittaja on valtuutettu (vas.), lasten, nuorten- ja perheiden lautakunnan varapj. Lohja.