Tärkeä vaaliuurna odottaa meitä kuntalaisia

Elinvoimainen kunta on elinvoimainen silloin kun kunta pystyy tuottamaan asukkailleen kaikki elämiseen tarvittavat palvelut. Kaupungin talous on kunnossa, hyvää ja laadukasta koulutusta ja varhaiskasvatusta on tarjolla, elinkeinoelämään luodaan mahdollisuuksia, kuntalaisilla on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja sitten vielä sote.

Pysähdynkin tässä ajatuksen virrassa tähän. Niin moni keskustelu on viimeisen vuoden aikana päättynyt siihen että ”niin mutta kun sote”. Aivan oikein. 23.1.2022 pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit ja hyvinvointialueella uusi maakuntavaltuusto aloittaa jo maaliskuussa 2022. Tammikuussa äänestetään siitä kuka saa palvelua, kenen tuottamana ja millä ehdoilla. Sinulla on äänestäjänä valta vaikuttaa.

Tämän vuoden budjettivalmisteluja tehtiin jo viime syksynä kaupungeissa erittäin suuren epävarmuuden keskellä. Ja ei se ole helppoa nytkään. Varmaa on, että kaupunkimme työntekijöistä noin tuhat henkilöä siirtyy Lohjan kaupungilta hyvinvointialueelle ja kaupungin budjetista reippaasti yli puolet.

Kuntaamme jää silti edelleenkin vastuita tärkeistä tehtävistä, mm. opetus- ja varhaiskasvatus ja nuorisopalvelut sekä monia muita tukipalveluita, juuri näitä ennaltaehkäiseviä. Myös työllisyyspalveluista kunta tulee vastaamaan aiempaa enemmän jatkossa. Vallitseva työvoimapula pitää saada kuriin, jotta terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat eivät pääse kasautumaan. Tämä on huomattavasti halvempaa kuin vahinkojen paikkailu jälkikäteen.

Myös tulevilla hyvinvointialueilla on suuri vastuu työnantajina ja työmarkkinaosapuolina. Työhyvinvointi on otettava yhdeksi kärjeksi ja sitä on entisestään kehitettävä. Työhyvinvointi on aina tuottavaa. Elinvoima ja hyvinvointi kulkevat jatkossakin käsi kädessä, Lohja ja me kuntalaiset emme katoa mihinkään mutta se mikä on nyt tärkeä muistaa että mihin meidän verorahamme uuden hyvinvointialueen rakenteen myötä jatkossa menee.

Pystymmekö pitämään ohjauksen omissa käsissä vai annammeko sen valua muiden isompien kaupunkien käsiin. Päävastuu palveluista tulee säilyttää julkisella sektorilla. Näillä vaaleilla on erittäin suuri merkitys mikä on hyvinvoinnin ja tasa-arvon suunta koko maassa lompakon paksuudesta tai asuinpaikasta riippumatta. Kaikille, ei harvoille. Inhimillistä talven odotusta.

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (vas).