Terveenä eläkkeelle

Jouni Linden
Hitsaaja
Pääluottamusmies
Lohjan Metallityöväen ammattiosasto 8 puheenjohtaja

Mikäli eläkeikää nostetaan 65 vuoteen, yhä useampi voi vain haaveilla pääsystä terveenä eläkkeelle. Jo aiemmin luvattu porkkana eläkkeiden suuremmasta karttumasta 63 ikävuoden jälkeen, on nostanut niiden eläkkeelle jäämisikää jotka siihen pystyvät.

Esimerkiksi tehdastöissä on monilla jo nyt yli 40 vuoden työura, kun työelämään tullaan alle kaksikymppisinä, kun taas akateemisesti koulutetut tulevat työelämään monesti vasta yli kolmekymmentävuotiaana ja heillä on huomattavasti lyhyempi työura ennen eläkeikää. Raskaita tuotanto tai hoitotöitä sekä vastaavia töitä tekevät päätyvätkin monesti jo ennen nykyistä 63 vuoden eläkeikää sairaus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle.

Eläkkeelle pääsyssä pitäisi mielestäni huomioida enemmän työuran pituus ja työtehtävien raskaus, eikä vain ihmisen fyysinen ikä. En kuitenkaan tarkoita että jo 7 vuoden työuran jälkeen tulisi saada sopeuttamiseläkettä, kuten kansanedustajat. Tästä kansanedustajien sopeuttamiseläkkeestä uudistus pitäisi aloittaa, sillä en usko kansanedustajan työ on niin raskasta, että hän ei kykene enää muihin töihin sen jälkeen.

Jos hallitus haluaa että ihmiset olisivat pidempään töissä, pitäisi sen tukea ja kannustaa työnantajaa työpaikoilla investointeihin ja toimintatapojen muutoksiin, jotka auttavat ihmisiä jatkamaan pitempään työelämässä. Porkkanan voimin jaksaa tehdä töitä pidempään, kuin kepin voimin.

Jouni Linden

Pääluottamusmies

Lohjan Metallityöväen ammattiosasto 8 puheenjohtaja

http://www.jouni-linden.net