Vappupuhe sankarihaudoilla 2019

Hyvät ystävät, hyvät toverit,

 

Olemme kokoontuneet tänään vappupäivänä sankarihaudoille kunnioittamaan niitä, jotka uhrasivat henkensä maamme puolesta. 

Nuorena osaan vain kuvitella ja kunnioittaa sitä sankarivainajien ja veteraanien panosta, jonka he ovat maallemme antaneet. 

Olemme syntyneet maahan, jossa saamme ilmaisen koulutuksen ja jossa jokaisesta pyritään pitämään huolta. Voimme olla ylpeitä maastamme, sillä olemme kansainvälisissä vertailuissa aina huippujen joukossa. Vastikään meidät listattiin maailman onnellisimmaksi maaksi – vaikka emme sitä itse meinanneetkaan uskoa.

Meillä on lukuisia syitä olla ylpeitä maastamme, jo yli 100-vuotiaasta Suomesta. Meillä on vielä kuitenkin paljon asioita, joissa meidän täytyy skarpata. On hyvä olla ylpeä kotimaastaan, mutta olemme nyt vuosien saatossa nähneet jopa äärinationalistisia liikkeitä, joiden tavoitteena on ratsastaa suomalaisuudella, ja meidän kansallissymboleillamme. Suomen lippua ja Suomen Leijonaa käytetään nykyään leimaamaan tiettyjä ihmisryhmiä ja ajamaan omaa, kapeakatseista agendaa.

Minulle suomalaisuus tarkoittaa solidaarisuutta, oikeudenmukaisuutta, puhdasta luontoa, moniarvoisuutta, mahdollisuuksia, innovaatioita ja ennen kaikkea tasa-arvoa.

Hyvät toverit,

Suomalaisina meillä on etuoikeus ja asummekin eräänlaisessa lintukodossa. Meidän täytyy muistaa, että globaalilla tasolla, suuremmalla osalla väestöstä asiat ovat meitä huonommin. Maailma on tälläkin hetkelläajautumassa entistä konfliktiherkempään tilanteeseen, jossa uusien sankarihautojen syntyminen on pelottavan todennäköistä. Meidän suomalaisina on tunnettava oma roolimme tässä kansainvälisessä tilanteessa ja autettava parhaimman mukaan. Emme saa sortua kapeakatseisuuteen ja oman edun tavoitteluun. Jos ketkä, niin me tiedämme, että ahneus ja oman edun tavoittelu ajaa yhteiskunnat elintasokuilun partaalle.

Mitä me voimme nyt siis tehdä? Paras ase vastakkainasettelua ja globaaleja kriisejä vastaan on eriarvoisuuden, rasismin ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Itse nuorena tunnen sen valtavan vastuun siitä, että seuraavan sadan vuoden päästä Suomi on entistä parempi paikka kasvaa ja varttua.

Viimeisen neljän vuoden aikana tilanne ei ole ainakaan parantunut, vaan vaadittavan työn määrä tasa-arvoisemman Suomen puolesta on kasvanut hurjasti.

Toverit,

Meillä kaikilla on mahdollisuus. Mahdollisuus tehdä Suomesta parempi paikka elää ja varttua. Tästä mahdollisuudesta meidän tulee kiittää sotiemme veteraaneja.  Meidän ei tule jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä.

 

Hyvää vappua.