Pride-viikko on tasa-arvon juhlaa

Joka vuosi pride-viikon aikana tulee paljon ulostuloja, joissa pride-viikko osoitetaan turhaksi. Pride-viikon sanotaan olevan hömpötystä, pakottamista tai turhaa vouhotusta.

Ehkä meidän on kuitenkin syytä tarkastella, mitä seksuaalivähemmistöjen edustajat joutuvat normaalissa elämässään kokemaan ja mikä saakaan heidät tuntemaan itsensä epänormaaleiksi. Epänormaaleiksi heidät saa tuntemaan yhteiskuntamme heteronormatiivisuus, jossa erilaisuus julistetaan joko synniksi tai muuten vain silkaksi vääryydeksi.

On ehkä vaikea astua toisen saappaisiin, mutta voisi olla virkistävää yrittää laajentaa ajatusmaailmaa, sillä yksi viikko tasa-arvon juhlaa ei ole pois keneltäkään.

Homofoobikkona sinun ei tarvitse kokea kaapista tulemisen nöyryytystä, eikä sinun tarvitse selittää jokaiselle sitä, milloin aloit tykkäämään saman sukupuolen edustajista. Sinun ei tarvitse kerätä oudoksuvia katseita, kun kävelet kumppanisi kanssa käsi kädessä kadulla. Sinun ei tarvitse piilotella seksuaalisuuttasi homofoobisilta tuttavilta tai sukulaisilta. Sinun ei tarvitse lomamatkaa suunnitellessasi miettiä, pidätettäisiinkö sinut kohteessa seksuaalisuutesi vuoksi. Mutta silti, olet päättänyt vastustaa pride-viikkoa.

Pride-viikon tienoilla useat eri tahot ovat mukana tukemassa seksuaalivähemmistöjä. Aina uuden yrityksen julistautuessa pride-viikon tukijaksi monet homofoobikot julistavat boikotin kyseistä organisaatiota vastaan. Täten heidän boikotissaan ovat myös kaikki puhelinliittymät, elokuvateatterit, monet ruokaketjut, lähes kaikki pankit, Alko, Finnair ja Kela – lista on loputon. Onnea boikottiin!

Lohjalaiset -facebook-ryhmän kansikuva muutettiin sateenkaaren väreihin pride-viikon kunniaksi. Yksi kommenteista oli: “Onko tämä jokin homoryhmä?”. 

Pride-viikko onkin sitä aikaa vuodesta, kun konservatiivikristityt ja mielensäpahoittajat kaivautuvat ulos koloistaan näyttäen sen syyn, miksi pride-viikkoa todella tarvitaan. Ja sitä tarvitaan niin pitkään, kunnes heteronormatiivisuudesta luovutaan.

NUUTTI RUOTSALAINEN