Syyskokokouksen 2017 kannanotto
Vasemmistoliiton Lohjan osasto ry arvostelee maan hallitusta syyskokouksessa 31.10.2017 antamassaan kannanotossa:
Sote-uudistus ei tuo valinnanvapautta vaan yksityistämisen pakon
Vasemmistoliiton Lohjan osasto arvostelee sitä, että sote-uudistuksen valmistelu myös Uudellamaalla jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Lähtökohta on erikoinen ottaen huomioon, että laki asiasta on vasta lähdössä lausuntokierrokselle. Jo yksi esitys aiheesta on kaatunut, ei vähempään kuin Suomen perustuslakiin, syyskokoustaan pitänyt Vasemmistoliiton Lohjan osasto toteaa.
Edellinen sote-esityksen kompastuminen perustuslakiin johtui siitä, ettei Juha Sipilän hallitus suostunut kuulemaan asiantuntijoita. Nyt samat asiantuntijat varoittavat uuden esityksen ongelmista.
Vaikka korjauksia on tehty, henki on sama. Hallitus haluaa rakentaa sote-järjestelmää sen uskomuksen varaan, että yksityinen toimija on parempi kuin julkinen.
Hallituksen sote-uudistus ei tuo valinnanvapautta vaan yksityistämisen pakon. Hallitus on luopunut palveluiden pakkoyhtiöittämisestä mutta markkinaehtoisuus säilyy niin sanottujen asiakasseteleiden muodossa. Pahimmillaan niillä romutetaan suomalainen erikoissairaanhoito, kuten Kuntaliitto on varoittanut.
Vasemmistoliiton Lohjan osaston mielestä kuvaavaa on, että hallituksen sopimuksen hyväksynyt peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei suostunut sanomaan olevansa tyytyväinen ratkaisuun.
Sote-uudistus ei tarkoita uusia mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille. Se tarkoittaa, että suuret, usein myös ylikansalliset ja pääomasijoittajien omistamat sosiaali- ja sairausjätit napsivat pienet yritykset pois markkinoilta. Tätä tapahtuu ja nyt, kun viime vuosien aikana alan yrityskauppoja on tehty yli miljardin euron arvosta.
Vasemmistoliiton Lohjan osasto katsoo maan hallituksen haukanneen liian suuren palan. Siksi on täysin mahdollista, että koko uudistus menee nurin.
Vasemmistoliitto kannattaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista ja maakunnallista hallintoa. Niiden pitää tapahtua kuitenkin niin, että julkisista palveluista ja niiden riittävästä rahoituksesta pidetään huolta samalla, kun maakunnille annetaan todellinen itsehallinto.