Kohti kunnallisvaaleja 2017

Taas on tullut aikaa valita päättäjät hoitamaan kaupungin asioita. Lohjalla eniten keskustelua ovat saaneet aikaan Tunnin juna-hanke sekä koulujen sisäilmaongelmat ja sulkemiset.

Tunnin juna on juuri nyt erittäin ajankohtainen. Öljyn hinta nousee jälleen kerran, koska öljyntuottajamaat ovat jo päättäneet vähentää poraamista. Ei mene pitkään, kun hinnat tekevät yksityisestä autoilusta todella kallista, ja asiaa ei ainakaan auta verotuksen omavastuun nostaminen matkakorvausten osalta. Aikaa projektiin menee vuosia, mutta mitä pikemmin asiaan tartutaan, niin sitä ripeämmin saadaan henkilöliikenne raiteille.

Matkustamisesta kun puhutaan, ihmettelen suuresti Lohjan osalta hiljaisuutta koskien Hyperloop-junaa. Niille, joille sana "Hyperloop" ei sano yhtään mitään, annan tässä pikaisen omakätisen selvennyksen. Hyperloop on yhdysvaltalainen monikansallinen yritys, joka on kehittänyt putken sisällä, lähes  ainottomassa tilassa, liikkuvan "junan". Juna kulkee putken sisällä todella suurilla nopeuksilla (yli 1000 km/h), joten esimerkiksi matka Helsingistä Tukholmaan kestäisi vain puoli tuntia. Tämä tulee aikanaan mullistamaan kaikenlaisen logistiikan Suomen ja Ruotsin välillä. Naapurimme Salo on jo ilmoittanut olevansa erityisen kiinnostunut kyseisestä radasta, ja Lohjan osuutta on mainostettu yhtenä taipaleen pysäkkiä. Tekniikka on jo testattu toimivaksi ja ensimmäinen rata tullaan viimeisten tietojen mukaan rakentamaan Saudi-Arabiaan. Jotta tulevaisuuden matkustusmuodon pysäkki tulisi myös Lohjalle, pitäisi siitä antaa edes jonkinlaista kiinnostuksen osoitusta rakennuttajalle.

Koulujen homeongelmat ja lakkauttamiset ovat jatkuvasti Lohjalla olleet esillä keskusteluissa. Todelliset ongelmien määrät näyttävät lisääntyvän jatkuvasti. Osaan ongelmista on tartuttu ripeästi ja asioiden palauttaminen normaaliksi onkin sujunut lähes kivuttomasti. Arvaamattomat menot näkyvät loppujen lopuksi laskussa. Toivoisin, että suurimmista ongelmista ollaan viimein päästy eroon, mutta toivossa on hyvä elää, kuten loiseläin lapamatokin sanoisi. Lohjan tulee varautua ongelmiin jo ennakkoon sekä rahallisesti että suunnitelmallisesti. Koulujen sulkeminen kokonaan käytöstä ei ole ratkaisu.

Tomi Wallin
Vasemmistoliiton Lohjan osasto ry:n puheenjohtaja