Terveysasemien lakkauttamisista ja vaalisotkuista

Matti Pajuoja

Vaikka Lohjan kaupunginvaltuusto päättikin alustavasti lakkauttaa kolme terveysasemaa 10.11.2010, haluan tuoda perusteluita esille edelleen. Uskon, että me vielä voitamme asian, kun asian yksityiskohtainen käsittely alkaa.

Paljon on tullut terveyskeskuksista minulle palautetta, ja yhteinen tahto tuntuu olevan, että kaikki terveyskeskukset tulee säilyttää. Käyn läpi asukasmääriä lakkauttamisuhan alla olevien terveysasemien ympärillä.

Virkkalan terveysaseman ympärillä on 6964 asukasta. Toiminta tapahtuu kaupungin omistamassa kiinteistössä. Mäntynummen terveysaseman ympärillä on 8767 asukasta. Lisäksi Mäntynummen terveysasema on lähin terveysasema noin 500 siuntiolaiselle. Toiminta tapahtuu myös kaupungin omistamassa kiinteistössä.

Terveysaseman vieressä on palveluasuntorakennus Petäjäkoti, ja alueelle on tulossa lisää uutta palveluasuntotuotantoa. Mielestäni nämäkin palveluasunnot puolustavat sitä, että terveyskeskusta tarvitaan Mäntynummessa.

Roution terveysaseman ympärillä on 3168 asukasta. Routio on voimakkaasti kasvava asuntoalue. Roution terveysaseman luku ei sisällä noin 200 Karstulla asuvaa.

Routiolle on juuri saatu hyvät tieyhteydet, ja uusia asukkaita muuttaa koko ajan alueelle lisää. Täytyy muistaa, kaikkien näiden kolmen terveyskeskuksen yhteydessä toimii myös neuvolapalvelut.

Lakkautuspäätöksen johdosta näillä alueilla toimivat apteekit ovat vaarassa myös loppua. Kaikki nämä lakkauttamisuhanalaiset terveyskeskukset sijaitsevat entisen Lohjan kunnan puolella.

Kysynkin, onko tämä kuntien yhdistämishengen mukaista? Olen myös kysynyt useamman kerran eri tilanteissa, koska 10 miljoonan euron investointiraha saadaan takaisin, jos nämä kolme terveyskeskusta lakkautettaisiin? Vastaukseni tähän asti on, ei koskaan. Lisäksi kysyn, mitä maksavat Lohjan kaupungille ne reunaehdot joukkoliikenteen kuntoon saattamiseksi?

Mitä Lohjan kaupungille maksaa joukkoliikenteen kuntoon saattaminen?

Toivon, että te 33 valtuutettua, jotka olitte lakkauttamisen kannalla muuttaisitte kantanne, jos tulisitte kansan enemmistön linjoille. Pallo on nyt heitetty teille.

Vaalisotkuista: Kepun vaalisotkut ovat niin sekaisin, että eivät ne selviä ennen eduskuntavaaleja. Antti Kaikkosta epäillään rikoksista vaalitukea mahdollisesti sääntöjensä vastaisesti jakaneen Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana. Asia on nyt syyteharkinnassa. Entisen pääministerin Matti Vanhasen vaalisotkut ovat suorastaan solmussa, ja eipä taida tämä solmu helpolla aueta.

Vaalisotkut ovat iskenet myös pahasti kokoomukseen. Ilkka Kanervan vaalisotkut ovat menossa oikeuteen, ja puoluetoveri Marja Tiuran asia on syyteharkinnassa.

Ei demareillakaan aivan puhtaat jauhot ole. Nimittäin demaritaustaisen Urheiluopistosäätiön varoja epäillään käytetyn sen sääntöjen vastaiseen tarkoitukseen. Epäilyjen nimiä ei ole kerrottu, tutkinta on kesken. Pahalta näyttää?

Paavo Lipponenhan se vasta uutispommin aiheutti, kun paljastui hänen toimineen viestinviejänä Yhdysvaltain lähettiläälle. Hän käväisi kertomassa lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain lähettiläälle mitä presidenttimme Tarja Halonen ja Venäjän silloinen presidentti Vladimir Putin olivat keskustelleet.

Lipponenhan kyllä antoi omasta mielestään asiasta selvän lausunnon, so what (entä sitten).

Toinen yllätys tuli uutisista. Timo Soini olikin kopioinut omaksi ottaneen ilmasto-ohjelman. Hän kertoi julkisuuteen valmistelleen ohjelmaansa puolitoista vuotta. Melkoisen hidas on ollut kopiokone?

Nyt alkavat jo murentua Soinin puheet, vaikka vaalit ovat vasta kahden kuukauden kuluttua. Olen odottanutkin, koska Soinin ”kupla” puhkeaa, ja nyt merkit ovat jo ilmassa.