Ei lomautuksia, ei lomarahojen leikkauksia

Matti Pajuoja

Mielestäni Fortum-kohusta huolimatta on Lilius-pyykkiä pesty ilman pesuainetta ja pyykki on ollut hyvin likaista.

Fortum-kohu on tällä erää ohi, kun toimitusjohtaja Mikael Lilius sai käytännössä potkut. Vai onko sittenkään? Valtioenemmistöisellä yhtiöllä on kuitenkin varaa pitää Liliusta palveluksessaan täydellä palkalla joulukuuhun asti miltei tyhjän panttina eli jonkinlaisena Venäjä-asioiden ”konsulttina”.

Nyt Fortumissa on jälkipyykin aika. Energiayhtiössä kannustimet ylittivät kaiken kohtuuden rajat ja yhtiössä viitattiin jopa kintaalla valtio-omistajan ohjeisiin tai ainakin niitä tulkittiin hyvinkin väljästi.

Lilius on antanut ymmärtää, että kyse mediakohussa oli ennen muuta talousasioista tietämättömien toimittajien kateudesta ja pahansuopeudesta hyvin menestynyttä johtajaa kohtaan. Näiden kriitikoiden mukaan populistisella kohulla hämärrettiin asioita. Nämähän on niitä kuuluisia selityksiä, kun lehdistö alkaa penkoa asioita.

On ihan selvä, että työpaikkansa menettäneet tai lomautus- ja irtisanomisuhan alla elävät tuhannet suomalaiset eivät holtitonta rahanjakoa voi hyväksyä. Monen mielestä olisi oikeus ja kohtuus, jos ylimääräiset miljoonien palkkiot voitaisiin kerätä pois.

Jos toimeentulotuella elävä yksinhuoltaja tai hänen alaikäinen lapsensa on saanut muutamankin euron ylimääräistä, niin virkakoneisto panee lakiin vedoten voudit perään ja perii varmasti joka ainoan sentin pois.

Kansalaisten oikeustaju sanoo, että samalla tavalla myös Liliuksen ja kumppaneiden suurelta osalta ilman omia ansioitaan saamat ylimääräiset etuudet pitäisi voida kerätä pois ja vielä korkojen kera. Lait ja asetukset eivät moista kuitenkaan mahdollista eikä tätä varten voida laatia myöskään takautuvaa lainsäädäntöä.

Melkoisen korkea eläke.Jotakin tästäkin tapauksesta kuitenkin pitäisi ottaa opiksi. Kannustimia toki tarvitaan, mutta kohtuuttomuudet pitää karsia ja kannusteiden pitää kohdalla tasapuolisesti kaikkia niitä, jotka ovat osallisia hyvään tulokseen. Yksinään minkään firman johto ei voittoja hanki.

Hyvällä omallatunnolla voin kysyä, onko Mikael Lilius ansainnut kohtuuttoman palkkansa lisäetuineen. Hän tulee saamaan eläkettäkin 40000 euroa kuukaudessa. Melkoisen korkea eläke.

Fortumin uutena toimitusjohtajana aloittaa Tapio Kuula. Hänen eläkeiäkseen on sovittu 62 vuotta. Kuitenkin pääministeri Matti Vanhanen ja ministeri Jyri Häkämies ilmoittivat eduskunnassa, että seuraavan Fortumin toimitusjohtajan eläkeikä tulee olemaan 63 vuotta.

Tämä osoittaa selvästi, että hallituksella on täydellisesti pallo hukassa eläkeasioissa.

Ja sitten lomautusasiaa Lohjalla: Ilmoitin jo valtuustossa 15.4., ettei Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksy kaupungin vakinaisten työntekijöiden lomauttamista eikä irtisanomisia.

Nyt ilmoitan, emme hyväksy lomarahojen leikkausta, kun asiasta tehty aloite tulee aikanaan käsittelyyn. Olemme mukana kuitenkin kaupunginhallituksen hyväksymissä säästöpäätöksissä.