Puuntakaa kuiskaaja

Olen käyttänyt kuulokojetta noin 48 vuoden ajan. Kuulokojeesta on suuri apu, sillä se vahvistaa ääniä. Se tuo tosin mukanaan oman hankaluutensa, sillä se vahvistaa kaikki äänet samalla voimakkuudella: puheen, omien vaatteiden kahinan, kaikki taustaäänet. Erityisesti suurissa tiloissa, joissa kaikuu paljon, on vaikea erottaa puhetta. Kuulovammainen luottaa paljon tavanomaista enemmän ilmeistä ja huulilta lukemiseen, koska ääni on pienemmässä osassa.

70- ja 80-luvuilla oli ihmetyksen aihe, kun jollakulla oli kuulokoje, varsinkin nuorella ihmisellä. Kuulovammaiset saivat kokea häpeää ja pilkkaa. Suhtautuminen kaikkeen erilaisuuteen on tänä päivänä suvaitsevampaa. Erityistarpeet otetaan huomioon, mikä oli vielä 80-luvulla harvinaista. Silloin kuulovammainen lapsi istutettiin luokan perälle ja todettiin, että vähän tyhmä on. Kuulokojeetkin ovat kehittyneet paljon. Samoin lisälaitteet, joiden avulla esimerkiksi television katselu tai radion kuuntelu on parantunut. Kaikkien näiden muutosten ansiosta elämänlaatu on parantunut huomattavasti.

Korona-aikana on otettu takapakkia. Minulla ei ole mahdollisuutta lukea huulilta maskin takaa. En välttämättä ymmärrä, mitä kassamyyjä kysyy minulta. Minun on vaikea asioida missään, jossa joudun kysymään jotain. Lääkärissä käyminen on haastavaa, kun en saa selvää mitä lääkäri kertoo tutkimustuloksistani tai toimenpiteistä. Korona on tarkoittanut minulle itsenäisen toimintakyvyn ja elämänlaadun alentumista tavalla, joka ei kosketa enemmistöä.

Erittäin vaikea korona-aika on ollut myös niille, jotka tarvitsevat esimerkiksi päivittäistä tai viikottaista apua. Näistä monet järjestöt ovat tehneet ulostuloja. Oma tilanteeni ei ole kestämätön, eivätkä ongelmat ylitsepääsemättömiä.

Minä käytän maskia, eikä kävisi mielessä pyytää ketään olemaan käyttämättä. Maskia pitämällä minä suojelen ja otan huomioon muita ihmisiä. Järkytyksellä olen seurannut sosiaalista mediaa, jossa suosituksista ei välitetä tai niitä pidetään suorastaan salaliittoina.

Maski- ja rokotekriittisiä kannanottoja tulee Eduskunnasta saakka. Ihmiset kokoontuvat rajoituksia rikkoen osoittamaan mieltään niitä vastaan. Kaikenlainen humpuuki on lisääntynyt. Omassa elämässäni luotan jatkuvasti tieteen ja teknologian tuottamiin parannuksiin ja apuvälineisiin. Minusta on käsittämätöntä, että monet näyttävät uskovan mitä tahansa tiedevastaisia tarinoita.

Mitä paremmin ihmiset noudattavat rajoituksia ja suosituksia, käyvät ottamassa rokotteen ja suhtautuvat pandemiaan vakavasti, sen nopeammin voimme siirtyä normaaliin elämään. Minä odotan sitä, että pääsen keskustelemaan ihmisten kanssa, ymmärtämään ja tulemaan ymmärretyksi, ja olemaan taas tasavertainen. Samalla toivon rajoituksista sellaista keskustelua, jossa huomataan ja tunnustetaan se, että erityisryhmille ne aiheuttivat elämän laadun alenemaa tavalla, joka ei varmaan käynyt monella mielessä.

Jukka Seger (vas). Hyvä elämä kaikille, ei harvoille.